Oglasi - Advertisement

Recept za sočan kolač sa višnjama: Vraćanje u detinjstvo

Ako ste u potrazi za kolačem koji vas vraća u detinjstvo i ispunjava prostor toplinom doma, ovaj recept za kolač sa višnjama je upravo ono što vam treba. Njegova priprema je izuzetno jednostavna, a rezultat je mekano i vazdušasto testo koje se topi u ustima, savršenog balansa između kiselkastih višnje i blage slatkoće. Ovaj kolač je savršeno rešenje za porodične okupljanja, rođendanske proslave, ili jednostavno kao slatki užitak uz šolju kafe. U nastavku ćemo proći kroz detaljan proces pripreme i nekoliko savjeta koji će vam pomoći da pogodite pravi ukus i teksturu.

Priprema testa

Za početak, potrebno je pripremiti testo koje će činiti osnovu ovog kolača. U manjoj šerpi lagano otopite oko 50 grama margarina, vodeći računa da ne proključa. Kada se margarin otopi, sipajte ga u veću vanglu. Dodajte dva jaja, pet kašika šećera i jedan paketić vanilin šećera. Sve sastojke dobro promešajte varjačom dok se ne sjedine. Ova smesa će postaviti temelje za vašu poslasticu, a jaja će doprineti mekoći i vazdušastosti testa.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

U istu šerpicu, u kojoj ste topili margarin, sipajte 350 mililitara mleka i blago ga zagrijte. Mleko treba biti toplo, ali ne prevruće, kako bi se aktivirao kvasac. Kada postignete pravu temperaturu, dodajte pola kocke svežeg kvasca (oko 25 grama) i jednu kašiku šećera. Promešajte dok se kvasac ne rastvori. Zatim dodajte nekoliko kašika brašna – oko četiri do pet, od ukupno predviđenih 500 grama. Ova smeša će pomoći da kvasac brže nadođe, a ujedno će i obezbediti dodatnu mekoću u testu.

Nadošlo testo i priprema pleha

Kada kvasac zapeni i nadođe, prelijte ga u vanglu sa ostalim sastojcima i pažljivo ga sjedinite. Po želji, možete dodati i dve kašike ruma, što će dati dodatnu aromu, a i malo pojačati ukus voća. Postepeno umešajte ostatak brašna – najpre polovinu, dobro izmešajte, a zatim dodajte i preostalu količinu. Mešajte varjačom dok ne dobijete glatku, meku i pomalo retku smešu. Važno je da testo ostane meko i vazdušasto, čak i ako vam deluje da je retko – dodatno brašno nije potrebno.

Sada pokrijte vanglu sa testom čistom kuhinjskom krpom i ostavite da naraste, oko 20 do 30 minuta na toplom mestu. U međuvremenu, pripremite pleh dimenzija otprilike 35×25 centimetara i obložite ga papirom za pečenje. Takođe, pripremite i višnje – bilo da koristite sveže ili zamrznute. Ako su višnje iz zamrzivača, prethodno ih odledite i dobro ocedite od viška tečnosti. Ovo će sprečiti da voda iscuri u testo, čime ćete zadržati njegovu konzistenciju.

Pečenje kolača

Kada je testo naraslo, prebacite ga u pleh i pažljivo ga rasporedite tako da pokrije celo dno. Na površinu pospite oceđene višnje, koje možete blago pritisnuti prstima u testo kako bi se bolje uklopile. Da biste balansirali kiselost voća, preko njih pospite tri do četiri kašike kristal šećera, u zavisnosti od kiselosti voća i vašeg ukusa. Tako pripremljen kolač ostavite još desetak minuta u plehu dok se rerna zagreva na 200 stepeni. Ova kratka pauza će pomoći da se testo još malo podiže.

Kada temperatura postignuta, stavite pleh u rernu i pecite oko 25 minuta, odnosno dok kolač ne dobije lepu zlatno-smeđu boju i ne zamiriše cela kuća. Nakon pečenja, izvadite kolač iz rerne i ostavite da se malo prohladi. Kada se ohladi, secite ga na kocke i po želji pospite šećerom u prahu za dodatnu dekoraciju i blagu slatkoću. Ova završna nota ne samo da će učiniti kolač lepšim, već će i doprineti dodatnom ukusu.

Uživanje u kolaču

Ovaj kolač je savršeno rešenje za uživanje uz šolju čaja ili kafe, a jednako je ukusan i kada prenoći – testo ostaje meko, a voće sočno. Njegova priprema ne zahteva posebne kulinarske veštine, što ga čini idealnim za sve ljubitelje slatkiša, bez obzira na nivo iskustva u kuhinji. Ovaj recept ne samo da je jednostavan i izdašan, već pruža priliku da uživate u domaćem kolaču koji spaja tradiciju i miris letnjih dana. Upotrebom višnje, koja je bogata vitaminima i antioksidansima, ovaj kolač postaje ne samo ukusan, nego i zdraviji izbor.

Iskoristite ovaj recept kao priliku da se okušate u pravljenju kolača sa porodicom ili prijateljima. Priprema može postati zabavna aktivnost, a rezultat će sigurno obradovati sve prisutne. Kada završite, ne zaboravite podeliti svoj kolač sa onima koje volite. Prijatno!