NaslovnaSvetFrancuskaŽAN-LIK MELANŠON: Putinov Pristalica koji Želi Francusku van NATO-a i Njegov Stav...

ŽAN-LIK MELANŠON: Putinov Pristalica koji Želi Francusku van NATO-a i Njegov Stav o Srbiji

-

- Oglasi -

Žan-Lik Melanšon: Kontroverzni Lider Nove Levice i Njegov Pogled na Srbiju

Žan-Lik Melanšon, najistaknutija figura koalicije Novi narodni front (NFP), mogao bi postati novi premijer Francuske. Nakon što je premijer Gabrijel Atal podneo ostavku, predsednik Emanuel Makron ga je zamolio da ostane kako bi se obezbedila stabilnost u zemlji.

NFP, koji čine krajnje leva Nepokorena Francuska, Socijalisti, Ekolozi i druge stranke, osvojio je 182 mesta u Narodnoj skupštini. Iako još uvek ispod praga apsolutne većine, Melanšonova partija je dobila 74 mesta, najviše u koaliciji.

Melanšon je nakon izbora izjavio da će NFP implementirati isključivo svoj program i odbiti pregovore sa drugim grupama. Zahvalio se francuskom narodu na „tvrdoglavom strpljenju“ i izrazio optimizam u vezi sa budućnošću zemlje.

Novi narodni front (NFP) vodio je kampanju na ekspanzivnoj ekonomskoj platformi, obećavajući povećanje javnih troškova, minimalne mesečne zarade od 1.600 evra, te ograničavanje cena osnovnih namirnica, struje, goriva i gasa. Takođe su najavili ukidanje Makronove penzione reforme, kojom je starosna granica za penziju podignuta sa 62 na 64 godine. Institut Montenje procenjuje da bi ispunjenje ovih obećanja zahtevalo skoro 179 milijardi evra godišnje.

 Ko je Žan-Lik Melanšon?

Žan-Lik Melanšon, 72-godišnji lider Nepokorene Francuske, poznat je kao pristalica Uga Čaveza i Fidela Kastra, često ga nazivaju „francuskim Čavezom“. Rođen u Tangeru, odrastao je u Francuskoj, gde je studirao filozofiju i radio kao novinar. Pridružio se Socijalističkoj partiji 1976. godine, ali ju je napustio 2008. zbog neslaganja s njenom pro-biznis politikom. Osnovao je Nepokorenu Francusku 2016. godine i tri puta se kandidovao za predsednika.

Melanšon je poznat po vatrenim govorima i kritici „ekstremnih tržišta“. Kontroverzan je zbog svojih stavova i često kritikuje medije. Bio je optužen za javnu klevetu i sukobljavao se s nemačkim političarima i novinarima. Njegova partija je sada ključni igrač u francuskoj politici, iako nema dovoljno glasova za samostalno upravljanje.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
unesite svoje ime ovde

- Oglasi -
 

POSLEDJE DODATO

Letnji Virusi: Kako se Šire Tokom Vrelih Dana i Šta Možemo...

0
Letnji virusi su virusi koji postaju posebno aktivni tokom vrelih dana, kada visoke temperature i vlažnost stvaraju idealne uslove za njihovo širenje. Ovi virusi najčešće...
- Oglasi -