NaslovnaRat u UkrajiniViktor Orban: Mađari ginu u Ukrajini

Viktor Orban: Mađari ginu u Ukrajini

-

- Oglasi -

Mađarski premijer Viktor Orban dao je intervju italijanskom konzervativnom dnevniku Il Giornale. Izrazio je očekivanje da će predstojeći izbori za Europski parlament doneti jačanje demokratije i desničarsku većinu.

Dotakao se situacije u Ukrajini i pokušao objasniti službeni stav Budimpešte o ratu.

Mađarska deli granicu s Ukrajinom. To nije običan rat, već rat na našem pragu. Italija je geografski udaljena, za vas je to nešto drugačije. U Ukrajini postoje mađarski državljani iz redova mađarske manjine koji se bore u ukrajinskoj vojsci i gube živote. Mi smo jedina država Europske unije čiji građani gube živote u Ukrajini“, rekao je.

Mađarski premijer potvrdio je da se ne slaže s evropskom strategijom u vezi sa ukrajinskim sukobom, nazivajući je taktički neuspješnom. „Rat je pokrenula Rusija, u to nema sumnje, ali moramo razmotriti načine postupanja.

Stojimo na raskrižju: ili izolirati sukob i pronaći diplomatsko rješenje ili se dublje uključiti u rat. Dopustimo li Ukrajini da napadne Rusiju oružjem koje takođe isporučuje Italija, to će rezultirati snažnom ruskom reakcijom i postoji rizik od NATO-ovog uključivanja“, dodao je.

„Strategija Evropske unije je neuspješna, ne shvatamo da igramo s vatrom. Ideja EU nastala je kao mirni projekt“, smatra Orban.

„Nakon Drugog svjetskog rata, Evropa je shvatila da ne može podnijeti još jedan rat. Trebali bismo se zapitati koji su strateški interesi Evrope i pozvati na prekid vatre. Sve ovo je pogrešno, a javnost želi mir, ne rat“, zaključio je.

(Index.hr)

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
unesite svoje ime ovde

- Oglasi -
 

POSLEDJE DODATO

Letnji Virusi: Kako se Šire Tokom Vrelih Dana i Šta Možemo...

0
Letnji virusi su virusi koji postaju posebno aktivni tokom vrelih dana, kada visoke temperature i vlažnost stvaraju idealne uslove za njihovo širenje. Ovi virusi najčešće...
- Oglasi -