Želudac-Navodni efekti konzumiranja začinjene hrane sežu od probavnih problema do bržeg metabolizma, ali šta je zapravo tačno i kada je ljuta hrana previše?
Ko bi trebalo da je izbegava, a kome možda može biti korisna?
Šta čini začinjenu hranu ljutom?
Začini se mogu odnositi na različite sastojke koji daju hrani oštar ukus ili stvaraju osećaj zagrevanja.
Isparljiva supstanca pronađena u vasabiju, renu i senfu, nazvana izotiocijanat, odgovorna je za oštar miris tih namirnica i osećaj čišćenja sinusa kada ih konzumiramo, prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Food Science u septembru 2020.
Međutim, obično kada ljudi govore o začinjenoj hrani, misle na toplotu koja potiče od supstance zvane kapsaicin, koja je prisutna u velikim količinama u čiliju, izveštava Britannica.
Kapsaicin može izazvati osećaj kao da vam gori u ustima i na jeziku, ali ne izgoreva vaš jezik kao visoke temperature.
Kada pojedete nešto začinjeno što sadrži kapsaicin, senzori za bol šalju signal vašem mozgu koji se oseća kao peckanje, izveštava Nacionalni institut za standarde i tehnologiju.
Vaš mozak može da pomisli da je ono što jedete zaista vruće, bolno, zbog čega želite to da izbegnete. Tako se biljke čilija štite od životinja koje bi ih inače pojele.
Kapsaicin, hemijski iritant, može izazvati sličan odgovor ako dođe u kontakt sa vašom kožom, očima ili rukama.
Kapsaicin se meri Skovilovom skalom ljutine, koja označava ljutinu vrste paprike prema količini kapsaicina koju sadrži, izraženo u Skovilovim jedinicama.
Dobre vesti o začinjenoj hrani
Postoji mnogo načina i razloga zašto namirnice sa kapsaicinom mogu biti dobre za vas, prema preglednoj studiji objavljenoj u Molecular Nutrition & Food Research u decembru 2022.
Začinjena ishrana vam čak može pomoći da živite duže, prema nekim ranijim istraživanjima koja su pokazala da ljudi koji konzumiraju začinjenu hranu skoro svaki dan imaju 14% veću šansu da nadžive one koji konzumiraju začinjenu hranu manje od jednom nedeljno.
Ta ista studija je pokazala da ljudi koji često konzumiraju začinjenu hranu imaju manju verovatnoću da umru od raka, srčanih bolesti i respiratornih bolesti, u poređenju sa onima koji izbegavaju ljutu hranu.
Prema sistematskom pregledu, objavljenom u časopisu Frontiers in Oncology u julu 2022, kapsaicin može pružiti olakšanje od bola i imati protivupalno dejstvo.
NIST pretpostavlja da ova supstanca može ometati neurotransmitere koji šalju signale bola u mozak.
Zbog toga je kapsaicin često sastojak lokalnih lekova za lečenje bola i artritisa, izveštava Mayo klinika.
Začinjena hrana može takođe igrati ulogu u održavanju nižeg indeksa telesne mase, ubrzanju metabolizma i jačanju crevnog mikrobioma, prema podacima klinike Cleveland. Metaanaliza, objavljena u Nutrition Journal u junu 2023, pokazala je da začinjena hrana može imati blagotvoran uticaj na visok krvni pritisak.
FreePik
Međutim, ista metaanaliza je otkrila povezanost između ljudi s najvišim unosom začinjene hrane i povećanog nivoa LDL ili „lošeg“ holesterola, kao i povećane verovatnoće za gojaznost.
Veliki deo istraživanja o kapsaicinu i telesnoj težini pokazuje povezanost, a ne uzročno-posledičnu vezu, pa su potrebna dodatna istraživanja.
Loše vesti o začinjenoj hrani
Iako su potrebna dodatna istraživanja o dugoročnim efektima redovnog konzumiranja začinjene hrane na zdravlje, postoje dokazi da preterivanje s ljutom hranom nije bez rizika.
Dok mnogi ljudi bez problema uživaju u začinjenoj hrani, kod drugih konzumacija veoma začinjene hrane može izazvati probavne probleme ili čak ozbiljnije reakcije.
Kakve reakcije? Izuzetno začinjena hrana može izazvati bolove u stomaku, peckavu dijareju, bolove u grudima, glavobolje i povraćanje, izveštava klinika Cleveland.
Postoji nekoliko razloga zašto začinjena hrana izaziva probavne probleme.
Kapsaicin, kada se konzumira u velikim količinama, može biti štetan za probavni sistem jer se efikasnije apsorbuje u želucu i gornjem delu tankog creva.
Osim toga, istraživanje objavljeno u časopisu Foods u martu 2022. navodi da visoke doze kapsaicina, zbog svoje pikantnosti, mogu inhibirati stvaranje želučane kiseline, izazvati upalu želuca i izazvati strukturne promene u crevnoj barijeri.
Začinjena hrana može pogoršati sindrom iritabilnog creva i upalne bolesti creva. Takođe, konzumacija ljutih umaka nije dobra za vaše grlo.
Prema podacima Johns Hopkins Medicine, izuzetno začinjena hrana je jedan od mogućih uzroka teškog ezofagitisa, a istraživanja su pokazala da kapsaicin često izaziva simptome gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).
Začinjena hrana je takođe odgovorna za brojne uobičajene probavne smetnje, pokazala je druga istraživanja.
Bolni peckavi osećaji zbog začinjene hrane neće nužno biti ograničeni na vaša usta i creva.
Neki ljudi mogu osećati peckanje na koži ako dođu u direktan kontakt sa izuzetno začinjenim sastojcima.
Postoji nekoliko grupa koje bi se verovatno trebale potpuno izbegavati začinjenu hranu.
Mališani imaju osetljivije papile i probavni sistem.
Dakle, da li je konzumiranje začinjene hrane zdravo?
Prema podacima sa Univerziteta Stanford, neki ljudi su genetski predisponirani za veću toleranciju na začine jer imaju manje receptora za kapsaicin.
Takođe može biti obrnuto: neki pojedinci se rađaju s više papila na jeziku i stoga osećaju jaču reakciju na manje količine začina.
Razumeti svoje telo i njegovu toleranciju na začinjenu hranu je ključno.
Ako vam je začinjena hrana u prošlosti izazivala gorušicu ili neprijatne nuspojave, najbolje je da je izbegavate.