NaslovnaEkonomijaSporazum o slobodnoj trgovini stupio na snagu - deo srpskih proizvoda od...

Sporazum o slobodnoj trgovini stupio na snagu – deo srpskih proizvoda od danas bez carina u Kinu!

-

- Oglasi -

Sporazum o slobodnoj trgovini (SST) između Srbije i Kine stupio je danas na snagu, s ciljem omogućavanja preferencijalnog pristupa kineskom tržištu za proizvode srpskog porekla. Povlašćeni pristup tržištu sa više od 1,4 milijarde stanovnika stavlja kompanije iz Srbije u bolji položaj u odnosu na kompanije iz Evrope i okruženja.

Očekuje se da će to dovesti do značajnog povećanja izvoza, proširenja investicionih i proizvodnih kapaciteta u našoj zemlji, povećanja konkurentnosti, kao i jačanja sveukupne privredne aktivnosti.

SST sa Kinom obuhvata oko 20.000 artikala, a odmah bez carina moći će da se izvozi oko 60% njih.

U narednih pet do deset godina, bescarinski izvoz biće moguć za 30% proizvoda čije će se carine godišnje smanjivati od 20% do 10%.

Roba koja će biti oslobođena carina za pet godina imaće godišnje smanjenje carina za po 20%, dok će roba koja će biti bez carina za deset godina imati godišnje smanjenje carina za po 10%.

Trajno će carinama, ipak, biti zaštićeno 10% najosetljivijih proizvoda iz Srbije, pre svega poljoprivrednih.

Važna činjenica je da više od 50% proizvoda koji se plasiraju u Kinu mora biti proizvedeno u Srbiji.

Osim određenih vrsta voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, ribe, na listi proizvoda koje će srpski privrednici izvoziti od 1. jula pod povoljnijim uslovima, odnosno uz niže carine ili bez njih, nalaze se i drvo, tkanine, farmaceutski proizvodi, mineralna đubriva i drugi.

SST između Vlade Srbije i Vlade Kine potpisan je u Pekingu 17. oktobra 2023. godine. Potpisali su ga ministri trgovine Kine Wang Wentao i Srbije Tomislav Momirović, a potpisivanju su prisustvovali i predsednici Kine i Srbije, Si Đinping i Aleksandar Vučić.

Sporazum koji su dve strane potpisale obuhvata 10.412 proizvoda iz Srbije i 8.930 iz Kine.

Pregovori koji su prethodili zaključivanju sporazuma održavali su se u Beogradu i Pekingu od 12. aprila do 26. septembra 2023.

Na sajtu Ministarstva trgovine Srbije mogu se videti svi detalji SST sa Kinom, kao i status više od 20.000 artikala obuhvaćenih ovim ugovorom.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
unesite svoje ime ovde

- Oglasi -
 

POSLEDJE DODATO

Letnji Virusi: Kako se Šire Tokom Vrelih Dana i Šta Možemo...

0
Letnji virusi su virusi koji postaju posebno aktivni tokom vrelih dana, kada visoke temperature i vlažnost stvaraju idealne uslove za njihovo širenje. Ovi virusi najčešće...
- Oglasi -