NaslovnaSrbijaSlovenijaSlovenija: Na sedištima Telekoma i Nova24TV kućne pretrage! POLITIČKI OBRAČUN

Slovenija: Na sedištima Telekoma i Nova24TV kućne pretrage! POLITIČKI OBRAČUN

-

- Oglasi -

Deset dana pre evropskih izbora, u prostorije Nova24TV, iako ona nije predmet istrage, „upala“ je policija koja vrši kućnu pretragu. Komentar događanja će direktor Boris Tomašič predstaviti posle vesti u 12.15 časova na Nova24TV.

 

Sete li se kada je bivša predsednica istražne komisije Mojca Pašek Šetinc, koja istražuje sumnje o nezakonitom finansiranju političkih stranaka, izjavila da je komisija osnovana za progon opozicionih medija? Nakon serije napada na sednicama komisije, danas je policija sa nalogom za pretres ušla u prostorije Nova24TV i kancelariju direktora Borisa Tomašiča. Istraga nije usmerena samo na prostorije Nova24TV, već i na dom direktora Tomašiča.

 

Pod nalogom koji nalaže pretres stambenih, poslovnih i drugih prostorija te automobila potpisana je poznata sutkinja Mojca Kocjančič. Kocjančičeva je postala ozloglašena nakon uništenja dokaza protiv ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića u slučaju farmaceutkinje, a u prošlosti je već naređivala pretrese protiv ministra Zdravka Počivalška.

Radi se o najbrutalnijoj zloupotrebi policije u političke svrhe Kako je objasnio Tomašič, policija je došla na osnovu naloga potpuno politički zloupotrebljene komisije, pri čemu će mu oduzeti telefon i računar. I to svega 10 dana pred izbore. „Slučajnost? Sigurno ne,“ rekao je. Tako očiglednoj i brutalnoj zloupotrebi policije pred izborima još nismo bili svedoci.

Više će Tomašič reći nakon završetka pretrage, zato pratite Nova24TV.

Saznali smo takođe da se pretrage vrše i u sedištu Telekoma, kao i kod bivših članova uprave i drugih osumnjičenih: Tomaža Seljaka, Vide Žurga, Matjaža Beričiča, Špele Fortin, Tomaža Jontesa, Blaža Ranta, Sama Ošine, Petra Jegliča, Dalibora Kosmine, Tomaža Taškarja i Anite Knežević Kregar.

Navedeni su osumnjičeni za krivična dela zloupotrebe položaja i pomaganja pri krivičnom delu zloupotrebe položaja. Predmet istrage je ugovor Telekoma sa Institutom za autorsko pravo o plaćanju naknade za distribuciju Nova24TV i više drugih programa. Nova24TV nije predmet istrage, već je to bivša uprava Telekoma.

Janša: Da li je ovo vladavina prava?

Lider opozicije Janez Janša je o svemu ovome obavestio međunarodnu javnost. O brutalnoj pretrazi nezavisnog opozicionog medija obavešteni su Ursula von der Leyen, Roberta Metsola, Charles Michel i komesari Vera Jourova i Didier Reynders. Janša tvrdi da se istrage događaju kada vlada ima nisku podršku u javnom mnjenju.

“Da li je ovo vladavina prava usred EU?” upitao je pomenute.

“Slovenija ima dugu istoriju ovakvih zloupotreba policije i pravosudnih organa. Na kraju krajeva, pre nekoliko godina policija je upala u prostorije najveće opozicione stranke i pokušala da zapleni server na kojem se nalazi arhiva email poruka svih članova stranke,” istakao je evropski poslanik dr. Milan Zver, koji je poslao pitanje Evropskoj komisiji da li je ovakva zloupotreba policije u političke svrhe u skladu sa obavezama o poštovanju vladavine prava i nezavisnosti medija.

Takođe, zahteva od Komisije objašnjenja kada će preduzeti mere zbog podređivanja medija od strane Golobove vlade.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
unesite svoje ime ovde

- Oglasi -
 

POSLEDJE DODATO

Vaš Vodič Kroz Čvoriće na Štitnoj Žlezdi: Kada je Vreme za...

0
 Čvoriće na Štitnoj Žlezdi, mala ali moćna, igra ključnu ulogu u našem organizmu, regulišući metabolizam i mnoge druge važne funkcije.   Nažalost, problemi sa štitastom žlezdom...
- Oglasi -