NaslovnaBeogradSkupština grada usvojila budžet za 2024. godinu

Skupština grada usvojila budžet za 2024. godinu

-

Skupština Grada Beograda usvojila je na današnjoj sednici budžet za 2024. godinu, kao i paket odluka iz oblasti finansija. Kako je obrazložila gradska sekretarka za finansije Katarina Čubrić, prema zakonu danas je istekao period privremenog finansiranja, zbog čega je bila obaveza da se do 1. jula donese Odluka o budžetu za ovu godinu.

- Oglasi -

– U Odluku o budžetu uključeno je sve ono što je započeto u prethodnih šest meseci, kao i projekcije rashoda do kraja godine, a predviđena su i sredstva za redovan rad i funkcionisanje gradskih organizacionih jedinica. Takođe, uključena je i pomoć za decu u iznosu od 20 hiljada dinara, kako je i najavio gradonačelnik. S obzirom na to da je iza nas budžetski težak period, ograničen i limitiran uslovima privremenog finansiranja, očekujemo da pristupimo izradi rebalansa već u septembru, sa sveobuhvatnijom analizom budžeta i procenama prihoda i rashoda – rekla je Katarina Čubrić.

Utvrđena je i raspodela prihoda između Grada i gradskih opština, čime su definisani procenti prihoda koji se dele između Grada i gradskih opština. Takođe, data je i saglasnost na treći rebalans GSP-a, koje je dobilo dodatnih 1,8 milijardi tekućih subvencija iz budžeta, tako da subvencije za 2024. godinu ovom preduzeću iznose tri milijarde dinara.

Kada je reč o odlukama o lokalnim komunalnim taksama i naknadama za korišćenje javnih površina, precizirano je da se izmene odnose na plaćanje takse za istaknutu firmu, držanje motornih, drumskih i priključnih vozila i za držanje sredstava za igru, te na plaćanje naknade za korišćenje javnih površina u poslovne i druge svrhe, oglašavanje i zauzeće javnih površina građevinskim materijalom ili građevinskim radovima. Takse i naknade su uvećane u skladu sa projekcijom i uputstvom resornog ministarstva i nominalnim rastom BDP-a, i to za 8,3 odsto, a odlukom su precizirani i uslovi za umanjenje ili oslobođenje od plaćanja taksi.

Svi sekretarijati i javna preduzeća i nadalje će morati da pribave prethodno mišljenje Sekretarijata za finansije pre pokretanja postupaka javnih nabavki i nabavki radova, čija je procenjena vrednost viša od milion dinara.

Gradski odbornici usvojili su na današnjoj sednici Rešenje o davanju saglasnosti na konačni nacrt aneksa 1 Ugovora o koncesiji zaključenog između Grada Beograda i „CSI parking investment” d.o.o. Beograd.

U daljem toku sednice usvojeni su kadrovski planovi Gradske uprave Grada Beograda, Službe za centralizovane javne nabavke i kontrolu nabavki, Službe za internu reviziju, Kancelarije za mlade i Službe glavnog urbaniste Grada Beograda, kao i kadrovski planovi ombudsmana i gradskog pravobranilaštva, a odlučeno je i da se sprovedu javni konkursi za izbor direktora u jednom broju preduzeća čiji je osnivač Grad Beograd.

Prethodno su gradski odbornici u skraćenom postupku usvojili Rešenje o obrazovanju komisije za sprovođenje konkursa za izbor direktora javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Beograd, te rešenja o razrešenju i imenovanju v. d. direktora u jednom broju gradskih preduzeća, kao i Rešenje o imenovanju zamenika gradskog pravobranioca.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
unesite svoje ime ovde

- Oglasi -
 

POSLEDJE DODATO

Vaš Vodič Kroz Čvoriće na Štitnoj Žlezdi: Kada je Vreme za...

0
 Čvoriće na Štitnoj Žlezdi, mala ali moćna, igra ključnu ulogu u našem organizmu, regulišući metabolizam i mnoge druge važne funkcije.   Nažalost, problemi sa štitastom žlezdom...
- Oglasi -