NaslovnaZdravljeSirovo ili kuvano povrće! Šta je zdravije?

Sirovo ili kuvano povrće! Šta je zdravije?

-

- Oglasi -

Kada razmatramo šta je zdravije – sirovo ili kuvano povrće, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora, uključujući vrstu povrća, način pripreme i specifične nutritivne potrebe.

 

Evo nekoliko ključnih tačaka koje mogu pomoći u donošenju odluke:

Sirovo povrće

Prednosti:

1. Visok sadržaj enzima: Sirovo povrće sadrži prirodne enzime koji pomažu u varenju i apsorpciji hranljivih materija.
2.Vitamini i minerali: Neki vitamini, poput vitamina C i folata, mogu se delimično izgubiti tokom kuvanja. Konzumacija sirovog povrća omogućava unos ovih hranljivih materija u njihovom prirodnom obliku.
3. Vlakna: Sirovo povrće obično sadrži više vlakana, što pomaže u održavanju zdrave probave.

Nedostaci:

1. Smanjena probavljivost: Za neke ljude, sirovo povrće može biti teže za varenje i može izazvati nadutost ili nelagodnost.
2. Potencijalne bakterije: Sirovo povrće može sadržati štetne bakterije ili pesticide, pa je važno dobro ga oprati pre konzumacije.

FreePik

Kuvano povrće

Prednosti:

1. Poboljšana probavljivost: Kuvanje povrća može učiniti vlakna mekšim i lakšim za varenje, smanjujući rizik od nelagodnosti.
2. Povećana apsorpcija hranljivih materija: Za određene hranljive materije, poput likopena u paradajzu i beta-karotena u šargarepi, kuvanje može povećati njihovu biodostupnost.
3. Smanjenje antinutrijenata: Kuvanje može smanjiti nivoe određenih antinutrijenata koji ometaju apsorpciju minerala, poput oksalata u spanaću.

Nedostaci:

1. Gubitak vitamina: Neki vitamini, posebno vitamin C i vitamini B grupe, mogu se razgraditi tokom kuvanja.
2. Tekstura i ukus: Kuvanje može promeniti teksturu i ukus povrća, što može biti manje privlačno za neke ljude.

 Zaključak

Nema jednog univerzalnog odgovora na pitanje da li je zdravije sirovo ili kuvano povrće.

Optimalan pristup može biti kombinacija oba – uživanje u sirovom povrću kao što su salate, dok se drugo povrće kuva kako bi se poboljšala probavljivost i apsorpcija određenih hranljivih materija. Na taj način možete iskoristiti prednosti oba načina pripreme i obezbediti uravnotežen unos hranljivih materija.

 

- Oglasi -

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
unesite svoje ime ovde

- Oglasi -spot_img

POSLEDJE DODATO

Parking

Parking u Beogradu skuplji: Koliko će vas koštati parkiranje u svakoj...

0
JKP "Parking servis" od danas ima nove cene parkiranja na području primene zonskog sistema parkiranja u Beogradu. Cene parkiranja po satu u crvenoj, žutoj, zelenoj...
- Oglasi -
Parking

Parking u Beogradu skuplji: Koliko će vas koštati parkiranje u svakoj...

0
JKP "Parking servis" od danas ima nove cene parkiranja na području primene zonskog sistema parkiranja u Beogradu. Cene parkiranja po satu u crvenoj, žutoj, zelenoj...