NaslovnaBeogradŠapić: Pravimo novu pešačku zonu u centru grada, spojićemo Kalemegdan i Knez...

Šapić: Pravimo novu pešačku zonu u centru grada, spojićemo Kalemegdan i Knez Mihailovu

-

- Oglasi -

Pravimo novu pešačku zonu ! Došlo je vreme da sprovedemo u delo ideju koja je nastala još osamdesetih godina, kada je na predlog Brana Jovina trebalo da se ovaj deo od Kalemegdanske tvrđave do Terazijske česme pretvori u pešačku zonu ,čime bi konačno bilo omogućeno Beograđanima i svima onima koji dođu u naš grad da nesmetano prolaze od beogradskog „Pobednika” i kroz čitav Kalamegdanski park skroz do Terazijske česme.

Sada imamo idejno rešenje i očekujemo da negde na jesen budu stvoreni uslovi da na delu Pariske, odavde do Gračaničke i do Uzun Mirkove, napravimo veliki trg, šetalište i pešačku zonu. Paralelno ćemo gledati da uradimo jednu vrstu rekonstrukcije Knez Mihailove, gde god je to moguće, sa posebnom pažnjom na plato ispred Filozofskog fakulteta, za koji smo već uradili projekt.

Čim se završi ova agonija sa Privremenim organom, i njega ćemo krenuti da radimo, jer je on zaista sraman – poručio je Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda prilikom najave radova na novoj pešačkoj zoni, koja će zahvatiti deo Pariske ulice i Tadeuša Košćuška prema Kalemegdanu.

Prema njegovim rečima, to će uticati na smanjenje kako zagađenosti vazduha tako i gužve koje se stvara na semaforu prilikom prelaska pešaka na Kalemegdan.

– Što se tramvaja tiče, ostaće kao i do sada, do Karađorđeve i Cara Dušana. Ideja nam je da imamo i šatl-vozilo koje će građane koji dođu tramvajem do Cara Dušana prevoziti do Uzun Mirkove i do novog trga, za koji zaista verujem da će kada ga sredimo biti na ponos svima nama. Obilaznica oko Karamegdanske tvrđeve će ostati, ali ćemo je proširiti za još dve trake, tako da svako ko iz Karađorđeve želi da dođe do Cara Dušana i obrnuto, moći će da koristi put koji se danas koristi, s tim što ćemo, ponavljam, gledati da proširimo njegove kapacitete, jer mislim da prostora ima i da možemo da dobijemo dve trake u svakom pravcu – kazao je Šapić.

Istakao je da moramo da čuvamo prostor oko Kalemegdanske tvrđave i prirodna bogatstva koja imamo i da ih na kvalitetniji način koristimo.

AVTOR/IZVORBeograd.rs

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
unesite svoje ime ovde

- Oglasi -
 

POSLEDJE DODATO

Letnji Virusi: Kako se Šire Tokom Vrelih Dana i Šta Možemo...

0
Letnji virusi su virusi koji postaju posebno aktivni tokom vrelih dana, kada visoke temperature i vlažnost stvaraju idealne uslove za njihovo širenje. Ovi virusi najčešće...
- Oglasi -