NaslovnaDruštvoRoditeljski dodatak: Pola miliona za prvo dete, još veći iznos za drugo!

Roditeljski dodatak: Pola miliona za prvo dete, još veći iznos za drugo!

-

- Oglasi -

Roditeljski dodatak: Vest da će mame od januara do jula ove godine za rođenje prvog deteta dobijati 371.614 dinara, što je za oko pedesetak evra više nego pre 1. januara, obradovala je roditelje širom Srbije.

Osim toga, povećani su iznosi i za drugo, treće i četvrto dete, kao i paušal za nabavku bebi opreme. Ali, to nije sve. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je podsetio da će obe pomoći roditeljima biti dodatno uvećane, tako da će ubuduće dobiti 500.000 dinara za prvo, odnosno 600.000 dinara za drugo dete.

 

Podaci pokazuju da mame trenutno dobijaju 10 puta više novca za rođenje prvog deteta u poređenju sa 2012. godinom. Tada je državna podrška iznosila samo 305 evra, dok danas, odmah po rođenju bebe, majkama stiže 3.176 evra na račun. Ovaj iznos se dodatno uvećava sa 6.867 dinara koje roditelji dobijaju za kupovinu bebi opreme.

Prema zvaničnim podacima, finansijska podrška porodicama sa decom nikada nije bila veća, a iz republičkog budžeta se ukupno izdvaja 88 milijardi dinara na mesečnom nivou.

Situacija je poboljšana kako za mame tako i za tate koji dobiju drugo ili treće dete. Jednokratna pomoć za rođenje drugog deteta od 1. januara 2024. godine iznosi 123.871 dinar, uz dodatnih 329.643 dinara koji se isplaćuju u 24 rate od po 13.735 dinara mesečno.

Dodatak za treće dete se isplaćuje u 120 rata i iznosi 1.977.862 dinara, odnosno 16.482 dinara mesečno. Za četvrto dete, dodatak je 2.966.793 dinara, takođe u 120 rata, što znači isplatu od 24.723 dinara svakog meseca.

PODRŠKA ZA PRVI STAN

Da država podržava roditelje u Srbiji govori i činjenica da od 1. januara 2020. godine Vlada Srbije dodeljuje subvencije majkama za kupovinu prve nekretnine. Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti za ove namene je 20.000 evra, a do sada su do krova nad glavom na ovaj način došle 513 mame.

Iz republičkog budžeta se izdvaja novac i za one koji još uvek nemaju decu. Vantelesna oplodnja o trošku države je dostupna. Prošle godine, starosna granica je pomerena sa dotadašnjih 43 na 45 godina, što je proširilo pravo na vantelesnu oplodnju za više žena.

Nedavno je uvedena mogućnost vantelesne oplodnje doniranim reproduktivnim materijalom, koju država omogućava potpuno besplatno za sve zainteresovane koji ispunjavaju uslove.

POMAŽU I OPŠTINE

Finansijska podrška lokalnim samoupravama za sprovođenje mera pronatalitetne politike i podrške porodicama – Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je ove godine dodelilo 400 miliona dinara za sufinansiranje opštinskih projekata u 52, a novac je u ove svrhe dodeljen i nevladinim organizacijama.

Od 1. avgusta 2023. godine počela primena novih izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom – novi, dodatni oblici podrške roditeljstvu i porodicama, a pre svega ženama preduzetnicama. Omogućeno je da očevi koji su u radnom odnosu, a čije supruge imaju svoje firme, nakon tri meseca od rođenja deteta mogu da koriste pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta i posebne nege deteta i naknadu zarade, odnosno naknadu plate. Otac deteta ova prava može ostvariti posle tri meseca od bebinog rođenja za preostali period do godinu dana, za prvo i drugo dete, odnosno do dve godine za treće i svako naredno.

biznis.kurir.rs

AVTOR/IZVORbiznis.kurir.rs

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
unesite svoje ime ovde

- Oglasi -
 

POSLEDJE DODATO

Vaš Vodič Kroz Čvoriće na Štitnoj Žlezdi: Kada je Vreme za...

0
 Čvoriće na Štitnoj Žlezdi, mala ali moćna, igra ključnu ulogu u našem organizmu, regulišući metabolizam i mnoge druge važne funkcije.   Nažalost, problemi sa štitastom žlezdom...
- Oglasi -