Oglasi - Advertisement

Tradicionalni kolač bogat orahom i mirisima detinjstva

U mnogim domaćinstvima širom Balkana, recepti za slastice često se prenose s generacije na generaciju, evocirajući uspomene na porodične okupljanja, miris svežeg pečenog testa i slatkog sirupa koji se polako upija u sočno tijesto. Jedan od takvih kolača je orasnik, delikatesa koja svojom jednostavnošću i bogatstvom ukusa oduševljava sve koji je probaju.

Orasnik, iako sličan baklavi, razlikuje se po vrsti testa i načinu pripreme. Ovaj kolač se pravi od nekoliko osnovnih sastojaka, ali ono što ga čini posebnim je upravo način na koji se priprema sirup koji se preliva preko pečenog kolača. Za optimalan ukus, preporučuje se da se kolač pripremi dan unaprijed, kako bi imati dovoljno vremena da upije sve arome i postane još sočniji.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

U narednim redovima, detaljno ćemo proći kroz sve faze pripreme ovog ukusnog kolača, od izrade testa, preko slaganja slojeva, sve do ključnog trenutka – prelivanja kolača sirupom. Priprema orasnika je više od samo pravljenja kolača; to je ritual koji okuplja porodicu i prijatelje oko stola.

Priprema kolača: korak po korak

Potrebni sastojci

Za pripremu ovog tradicionalnog kolača, potrebni su sledeći sastojci, raspoređeni po segmentima:

Za testo:

600 g brašna

2 kašičice sode bikarbone

Prstohvat soli

150 ml ulja

250 ml hladne vode

Za fil:

18 kašika mlevenih oraha

9 kašika šećera

Za sirup:

500 g šećera

250 ml vode

2 kesice vanilin šećera

Ovi sastojci su standardna mera za okrugli pleh prečnika oko 28 cm, ali ih možete prilagoditi prema potrebama i veličini kalupa koji imate na raspolaganju.

Izrada testa: osnova svakog dobrog kolača

Prvi korak u pripremi ovog kolača je izrada testa koje treba biti dovoljno elastično da se lako razvije, ali i dovoljno čvrsto da podnese težinu višeslojnog fila. U velikoj posudi, pomešajte brašno, sodu bikarbonu i so. Ovi suvi sastojci trebaju biti dobro sjedinjeni pre nego što dodate tečne.

Nakon što ste pripremili suve sastojke, dodajte ulje i hladnu vodu, pa zamesite testo. Mešajte dok ne dobijete glatku i ujednačenu masu bez grudvica. Kada testo postane kompaktno, podelite ga na osam jednakih loptica; svaka loptica će predstavljati jedan sloj ili koru kolača.

Važno je napomenuti da testo ne mora odmarati dugo, zahvaljujući upotrebi hladne vode i sode bikarbone, koja odmah počinje da deluje. Priprema ovog kolača je brza i jednostavna, što ga čini idealnim za svaku priliku.

Formiranje kora i slaganje sa filom

Kada ste pripremili testo, sledeći korak je razvaljivanje pojedinačnih kora i njihovo filovanje. Na pobrašnjenoj radnoj površini, razvaljajte svaku lopticu testa u tanku koru koja odgovara veličini vašeg kalupa. Prvu razvučenu koru stavite u prethodno nauljen pleh, što će biti osnova kolača.

Pomešajte mlevene orahe sa šećerom, a zatim pospite prvu koru ovom smesom. Postupak se ponavlja dodavanjem novih kora i fila, sve do iskorišćenja svih osam loptica. Na kraju, poslednja kora treba ostati bez fila, jer ona zatvara kolač pre pečenja.

Pre nego što stavite kolač u rernu, obavezno ga iseckajte na kocke ili rombove, jer će to pomoći da sirup bolje prodre u svaki deo kolača. Ostavite kolač da miruje oko 20 minuta pre pečenja kako bi se slojevi „slegli“ i sve se poveže.

Pečenje: ključni trenutak

Pečite orasnik u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 do 40 minuta. Površina kolača treba da dobije zlatno-braon boju, a rubovi se blago odvajaju od ivica pleha. Nakon pečenja, ostavite kolač da se prohladi na sobnoj temperaturi, što je ključno pre nego što pređete na pravljenje sirupa.

Sirup: slatki završni dodir

Sirup koji preliva kolač daje mu onu karakterističnu sočnost i bogatstvo koje ga izdvaja od običnih pita ili suvih kolača. Da biste napravili sirup, u šerpu sipajte šećer i vodu, pa stavite na šporet da provri. Kada sirup proključa, smanjite vatru i kuvajte još 2–3 minuta, a zatim dodajte vanilin šećer za dodatnu aromu.

Važno je da sirup bude vreo kada ga prelijete preko ohlađenog kolača, jer se time postiže bolje upijanje i savršena natopljenost ukusa. Nakon što ste prelili kolač, ostavite ga da stoji barem 4 do 5 sati. Idealno bi bilo da kolač prenoći, jer će se svi slojevi sjediniti i orasi pustiti svoju aromu u natopljeno testo.

Saveti i alternative: prilagodite recept po želji

U originalnom receptu koristi se soda bikarbona koja doprinosi laganoj rastresitosti, ali postoji i alternativna verzija. Ako ne želite da pravite zaliveni kolač, možete pripremiti suve varijante bez sirupa. U tom slučaju, dodajte prašak za pecivo umesto sode bikarbone.

Nakon pečenja, pospite kolač obilno prah šećerom. Iako neće imati istu sočnost, ova verzija je podjednako ukusna i odlična je za one koji ne vole previše slatke deserte. Orasnik je odličan izbor za sve koji uživaju u jednostavnim, ali izvanrednim desertima.

Kolač koji spaja jednostavnost i bogatstvo ukusa

Orasnik predstavlja savršen spoj osnovnih sastojaka koji zajedno čine pravi slatki klasik. Ovaj kolač budi uspomene na detinjstvo, a njegovi slojevi mekanog testa, miris vanile i oraha, zajedno sa toplim sirupom, stvaraju neodoljivu celinu. Bez obzira na priliku, ovaj kolač zaslužuje mesto u svakom porodičnom kuharu.

Priprema nije komplikovana, a krajnji rezultat ostavlja snažan utisak. Najvažnija tajna uspeha leži u strpljenju – ostaviti orasnik da dobro upije sirup i konzumirati ga tek kada je potpuno ohladio i stabilizovan. Bilo da ga poslužite uz šoljicu crne kafe ili kao deo praznične trpeze, orasnik je kolač koji se rado priprema i još radije jede, često tražeći dodatno parče.