NaslovnaDruštvoNije vam stigao porez na imovinu? Proverite svoje eSanduče!

Nije vam stigao porez na imovinu? Proverite svoje eSanduče!

-

- Oglasi -

eSanduče! Oni koji žele rešenje u štampanoj formi plaćaju taksu od 430 dinara.

Polovina godine je, a nisu svi Beograđani dobili rešenja o porezu na imovinu. Gradska sekretarka za javne prihode Violeta Nićiforović kaže za RTS da rešenja nisu stigla za četiri opštine, ali i podseća da građani treba da provere svoje e-sanduče, jer im rešenja sada stižu tamo.

Gradska sekretarka za javne prihode Violeta Nićiforović je gostujući u Beogradskoj hronici rekla da za četiri opštine još nije završeno izdavanje poreskih rešenja.

– Doneta su rešenja za 13 opština, ostale su Čukarica, Novi Beograd, Palilula i Voždovac. Rešenja će za njih biti doneta u narednih nekoliko dana. Rešenja se donose opštinu po opštinu, tako se radi već nekoliko godina – rekla je Violeta Nićiforović, prenosi RTS.

Nekim građanima je rešenje, kao i mnogo puta do sada, doneo poštar, a neki su rešenje dobili u e-sanduče.

Prema zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, svi građani koji imaju otvoreno e-sanduče, dobijaju rešenja u elektronskom obliku, a zakonom je propisano da ne može da se bira da li neko želi tako. Bez saglasnosti poreskog obveznika se poreska rešenja uručuju u eSanduče – rekla je Nićiforovićeva.

Na konstataciju da ima onih koji su zaboravili svoje korisničko ime ili lozinku, gradska sekretarka kaže da oni treba da se obrate Kancelariji za E-upravu putem kontakt forme u kojoj će uneti svoje identifikacione podatke.

– Postoji kontakt forma na portalu eUprave i na portalu lpa.gov.rs, što je portal svih lokalnih poreskih administracija u Srbiji gde se vode svi podaci za porez na imovinu i druge oblike javnih prihoda koje administriraju lokalni nivoi vlasti – istakla je sekretarka.

Zašto je neko dobio viši porez, a neko nepromenjen?

Neki građani su ove godine dobili viši iznos poreza u odnosu na prethodnu godinu, a neki isti. Violeta Nićiforović ukazuje da je osnovica za porez nepromenjena i da se sada plaća realni iznos poreza.

Naime, u prethodne dve godine poreska osnovica se povećala, a iznos poreza za uplatu bio je manji nego što je proizilazilo iz obračuna poreza. Sada toga nema, pa građani plaćaju pun iznos.

– Godine 2022. propisano je da porez ne može biti veći od poreza za 2021, a osnovica je povećana. Za 2023. je povećanje poreza moglo da ide do 5 odsto, iako je osnovica povećana. Te 2022. i 2023. građani su plaćali manje nego što im je bio obračunat porez po poreskoj osnovici. To svako može videti u svom poreskom rešenju – objasnila je gradska sekretarka.

U slučaju da se iznosi koje su građani platili u prva dva kvartala ove godine po starom rešenju razlikuju od iznosa koji stoje na novom rešenju za ovu godinu, građani će biti u mogućnosti da doplate razliku bez kamate, navela je sekretarka. Razlika se doplaćuje u roku od 15 dana od prijema rešenja.

Za sva pitanja građani mogu da se obrate nadležnim opštinskim odeljenjima gradskog Sekretarijata za javne prihode, svakog dana od 08 do 14 časova, sredom se stranke primaju do 18.30 časova.

AVTOR/IZVORInformer

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
unesite svoje ime ovde

- Oglasi -
 

POSLEDJE DODATO

Letnji Virusi: Kako se Šire Tokom Vrelih Dana i Šta Možemo...

0
Letnji virusi su virusi koji postaju posebno aktivni tokom vrelih dana, kada visoke temperature i vlažnost stvaraju idealne uslove za njihovo širenje. Ovi virusi najčešće...
- Oglasi -