NaslovnaBeogradMali: Do EXPA ćemo izgraditi najmanje 6 muzeja (VIDEO)

Mali: Do EXPA ćemo izgraditi najmanje 6 muzeja (VIDEO)

-

- Oglasi -

Ministri Siniša Mali i Nikola Selaković predstavili su nove muzeje koji će biti izgrađeni i rekonstruisani u Beogradu.

Ministri finansija i kulture, Siniša Mali i Nikola Selaković, poručili su da će do EXPA 2027. godini u Beogradu biti izgrađeno i rekonstruisano šest muzeja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beograd Danas (@beograd_danass)


Gradimo jednu muzejsku četvrt. Do EKSPA hoćemo da izgradimo najmanje šest muzeja. Za Istorijski muzej srbije smo dobili građevinsku dozvolu. Takođe i muzej Nikole Tesle, hoćemo da završimo do EKSPA.

Rušimo zgradu stare Pošte, tu će biti dve pozorišne scene i muzej za decu. U Resavskoj se rekonstruipše zgrada da bude muzej grada Beograda. Preko puta reke gradimo Prirodnjački muzej i pored ćemo gradimi veliki beogradski akvarijum. Pored aerodroma ćemo vazduhoplovni muzej ćemo rekonstruisati.

To je šest novih muzeja u narednih tri i po godine. Imaćemo Ložionicu, u naredne dve nedelje imamo kamen temeljac za novi vrtić.

Gradimo novi most preko reke Save, radovi na izgradnji tunela koji povezuje pladto kod Ekonomskom fakulteta i Bulevar Despota Stefana kreće u junu – rekao je Mali.

Ministar Mali je rekao da je danas Mešunarodni dan muzeja i da su hteli da predstave nova ulaganja u kulturu.

Njavažnije je da taj aspekt društvenog života pokrijemo na pravi način. Iza nas je zgrada stare železničke stanice, sledeće nedelje biramo izvođača i želimo da završimo za godinu i po dana prvi muzej.

Zgradu stare Pošte ćemo srušiti i vratiti stari sjaj. U toj zgradi imaćete novi muzej za decu i dve pozorišne scene. U Resavskoj se rekonstruiše zgrada da bude muzej grada Beograda , to će biti najveći muzej. Preko puta reke gradimo Prirodnjački muzej biće to remek delo, odmah pored muzeja gradimo veliki akvarijum. Pored aerodroma ćemo vazduhoplovni muzej rekonstruisati.

Do EKSPA imaćemo šest novih ili rekonstruisanih muzeja – rekao je Mali.

Pijaca, most, metro

– Jedna investicija i projekat gura i vuče drugi. Do mosta Gazela imate Ložionicu,to će biti centar kreativnosti. Pored Galerija gradi se najveća i nasjevremenija gradska pijaca, koja će biti nalik pijacama u Španiji, gde ćete imati kafiće i restorane – rekao je ministar.

Navodi da se kreće u izgradnju novog mosta preko Save, sa dve trake u oba smera, tramvajske, biciklističke i pešačke trake.

– Tunel ispred platoa Ekonomskog fakulteta krenuli smo u radoove. To ćemo kranuti već da gradimo u junu ili julu. Tunel izlazi na Bulevar Despota Stefana. Pored Sajma izgradićemo promenadu do Ade Ciganlije, a hala 1 biće hala gde će biti čak tri operske sale. Zamislite šta sve radimo. Sve će biti gotovo u naredne tri i po godine. Na ovom mestu ispod vas ukrštaće se dve prve linije beogradskog metroa. Prva linija biće godina 2028, 2029. Sledeća linija već za dve i po godine – kaže on.

„Zlatno doba Srbije“

Ministar Selaković poručio je da je ovo zlatno doba Srbije, ne samo ekonomske obnove, već i kulturne. Sleaković je rekao da ovi projekti menjaju lice ne samo Beograda i čitave Srbije.

Mali je predstavio fantastične projekte koji će biti realizovani do 2027. godine do EKSPA. Savski trg do pre nekoliko godina bio je deo grada gde se zaobilazio. Ovo je danas jedan od najlepših trgova u Beogradu. U narednim mesecima ćemo ovde imati veliko gradilište Istorisjkog muzeja Srbije – rekao je Selaković.

Prezentacija je održana na Savskom trgu, kod zgrade Glavne železničke stanice.

AVTOR/IZVORAlo.rs

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
unesite svoje ime ovde

- Oglasi -
 

POSLEDJE DODATO

Letnji Virusi: Kako se Šire Tokom Vrelih Dana i Šta Možemo...

0
Letnji virusi su virusi koji postaju posebno aktivni tokom vrelih dana, kada visoke temperature i vlažnost stvaraju idealne uslove za njihovo širenje. Ovi virusi najčešće...
- Oglasi -