NaslovnaSvetAustrijski političar Harald Vilimsky: EU institucije zarobljene u močvari korupcije, savetujem Srbima...

Austrijski političar Harald Vilimsky: EU institucije zarobljene u močvari korupcije, savetujem Srbima da ne ulaze

-

- Oglasi -

Harald Vilimsky, nosilac liste Slobodarske partije Austrije (FPO), smatra da se na predstojećim izborima odlučuje o budućnosti Starog kontinenta jer se Evropska unija razvija u pogrešnom pravcu.

On je izjavio da Zapad, a posebno EU, veoma loše tretira Srbe, ne samo u vezi sa Kosovom, nego i uopšteno.

Evropska unija posmatra kako se manastiri na severu Kosova iznova bezobzirno uništavaju, dok se tamošnjim Srbima onemogućava ostvarivanje njihovih prava. EU ne čini ništa po tom pitanju, već nastavlja da vrši pritisak na vas i pruža tzv. kosovskoj vladi sve više međunarodnog učešća. Smatram da je ova politika izuzetno opasna, izjavio je Harald Vilimsky, nosilac liste Slobodarske partije Austrije (FPO) za „Politiku“.

On dodaje da čitav dijalog između Beograda i Prištine, kako ga zamišlja EU, vidi kao veoma problematičan.

Ne smemo zaboraviti da je Kosovo srce Srbije. Ovo ne govorim kao praznu frazu, već kao istorijsku, kulturnu i političku činjenicu. Zapad, a posebno EU, veoma loše tretira Srbe, ne samo u vezi sa Kosovom nego i uopšte. Voleo bih da vidim komesara za migracije umesto komesara za odbranu, jer je to pravi problem Evropljana, koji bi u budućnosti mogao da preraste u veliku krizu ako ne budemo oprezni, smatra Harald Vilimsky.

Kako se grupa srpskih ludaka suprotstavila NATO agresoru! Tad smo odlučili da se ne bojimo

Uoči izbora za Evropski parlament, podrška Slobodarskoj partiji Austrije (FPO) prema anketama „Europe Elects“ dosegla je 27 odsto, što je za 10 procenata više u poređenju s rezultatom koji je ta stranka ostvarila 2019. godine. Za nosioca liste FPO-a, koja u EP pripada grupaciji Identitet i demokratija (ID), to je pokazatelj da sve više Evropljana želi preokret, koji bi značio mnogo manje EU centralizma.

Vilimsky smatra da se na predstojećim izborima odlučuje o budućnosti Starog kontinenta, jer se Evropska unija razvija u pogrešnom pravcu.

„Kada vidim šta radi Ursula von der Leyen, poželim da se na čelo Evropske komisije vrati Jean-Claude Juncker, iako nisam verovao da ću tako nešto ikada pomisliti. Agenda koju ona forsira je sramota najvišeg reda, jer se sve više krećemo ka centralizovanoj uniji. Ako ne budemo oprezni i uskoro ne pritisnemo dugme za zaustavljanje, imaćemo centralnu vladu EU i potpuno obespravljene nacionalne države, a mi to pokušavamo da sprečimo svim političkim sredstvima,“ kaže Vilimsky.

On ukazuje da je jedno od najvažnijih pitanja na predstojećim izborima strukturna organizacija EU.

„Oslobodite se suvišne EU masnoće. Trenutno imamo Evropski parlament sa 705 poslanika, uskoro će ih biti 720. Uporedite to sa SAD, koja ima 435 poslanika u Predstavničkom domu. To znači da biste mogli prepoloviti broj poslanika i niko ne bi izgubio ništa. Evropski parlament ima dve lokacije: Brisel i Strazbur. Možete ukinuti jednu od njih, bez obzira koju, i niko ne bi ništa izgubio.

Postoji 27 evropskih komesara koje niko ne zna, a koji svoje funkcije opravdavaju donošenjem novih propisa koji opterećuju ljude zabranama i prekomernom regulacijom. Polovina njih se može razrešiti i takođe niko ne bi primetio. Što se ostalih glavnih tema tiče, odbrana ‘Tvrđave Evropa’ je veoma važna: želimo da evropski narodi očuvaju svoj kulturni identitet i da se osiguramo da nas Arapi i Afrikanci ne pregaze,“ kaže nosilac liste Slobodarske partije Austrije (FPO).

Ankete predviđaju da će ID i Evropski konzervativci i reformisti dobiti više glasova nego ranije, dok će partije levice i zelenih izgubiti određeni broj mesta u parlamentu. Na nacionalnom nivou, desničarske stranke su pobedile u mnogim zemljama, poput Holandije i Italije.

Na pitanje o razlozima tog trenda, Vilimsky kaže: „Mnogi ljudi shvataju da se EU razvila u pogrešnom pravcu i da sve više opterećuje građane zabranama i prekomernom regulacijom umesto da nalazi rešenja.“

On smatra da Evropa plaća ceh rata u Ukrajini i političkih mera EU, te da je visoka cena opasnog eksperimenta nazvanog „Zeleni dogovor“, odnosno energetske transformacije koja bi trebalo da izbaci fosilna goriva iz upotrebe. Dodaje da sve to uništava evropski prosperitet.

„Savetovao bih Srbima da ne ulaze u ovakvu EU.“

Predsednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, nazvala je FPO „Putinovim agentima koji pokušavaju da unište Evropsku uniju iznutra,“ a Vilimsky kaže da su to nespretne diverzantske taktike za skretanje pažnje sa sopstvenih skandala.

„Gospođa von der Leyen je SMS-om naručila vakcine protiv COVID-19 u vrednosti od 35 milijardi evra i odbija da pokaže tu komunikaciju. Sada istragu vodi Evropsko javno tužilaštvo. Institucije EU su zarobljene u dubokoj močvari korupcije, setite se skandala evropskih socijalista ‘Katargejt’. Štaviše, verujem da je ovo samo vrh ledenog brega. Ali oni pokušavaju da ova pitanja gurnu pod tepih i ocrne nas grubim prljavim kampanjama,“ kaže Vilimsky.

On smatra da je svaki rat previše i da se treba zalagati za mir što je pre moguće. Za Evropu bi bilo od ogromnog značaja da se što pre okonča rat u Ukrajini i da se pokrenu mirovni pregovori umesto isporuke oružja.

„Zalažemo se za apsolutnu zabranu proširenja EU, posebno za zemlje koje ne ispunjavaju kopenhagenske kriterijume niti se uklapaju u evropsko-zapadni kanon vrednosti. Kandidati poput Albanije, tzv. Kosova ili, pre svega, Ukrajine, nisu spremni za pristupanje i bili bi finansijska rupa bez dna vredna milijarde evra za neto davaoce poput Austrije.

Međutim, Srbiju smatramo potencijalno važnim kandidatom i voleli bismo da se pridruži – iako bih savetovao Srbima da ne ulaze u ovakvu EU“, poručuje Vilimsky.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
unesite svoje ime ovde

- Advertisment -

POSLEDJE DODATO

Stoltenberg

Stoltenberg Oštro Upozorio Kinu: Ako Ne Prestanete Da Podržavate Rusiju, Slediće...

0
Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, izjavio je danas za BBC da će Kina snositi posledice ako ne promeni svoje ponašanje i nastavi da podržava...