NaslovnaSvetEvo pet najvećih trenutaka sa suđenja Trampu u Njujorku

Evo pet najvećih trenutaka sa suđenja Trampu u Njujorku

-

- Oglasi -

Krivično suđenje bivšem predsedniku Trampu u Njujorku se bliži kraju dok porota zaseda u sredu, ali suđenja su bila prava vrteška poslednjih nekoliko nedelja.

Suđenje je počelo 15. aprila, a bivši predsednik je tokom procesa žestoko kritikovao tužioce, sudiju Huana Merčana i neke svedoke. Evo nekih od najvažnijih trenutaka iz proteklih nekoliko nedelja.

Majkl Koen priznaje da je krao iz Trampove organizacije

Bivši advokat Majkl Koen bio je „glavni svedok“ optužbe, svedočeći da je bio posrednik za isplate novca za ćutanje od Trampa glumici filmova za odrasle Stormi Danijels.

US-POLITICS-JUSTICE-COURT-TRUMP

Bivši advokat Majkl Koen bio je „glavni svedok“ optužbe, svedočeći da je bio posrednik za isplate novca za ćutanje od Trampa glumici pornografskih filmova Stormi Danijels.(Timothy A. Clary/AFP via Getty Images)

Koen je tokom svedočenja 20. maja priznao da je ukrao hiljade dolara od Trampove organizacije tako što je preuveličao koliko je platio tehnološkoj kompaniji koja je pružala usluge Trampovoj organizaciji.

ROBERT DE NIRO TVRDI DA TRAMP „MOŽE UNIŠTITI SVET“ ISPRED SUDA NA MENHETNU

„Ukrali ste od Trampove organizacije, zar ne?“ upitao je Trampov advokat Tod Blanš Koena.

„Da, gospodine,“ odgovorio je Koen.

Svedočenje proizilazi iz njegovih ranijih komentara tokom suđenja, kada je sudu detaljno opisao kako su on i bivši finansijski direktor Trampove organizacije, Alen Vajselberg, izračunali da treba da isplate Koenu 420.000 dolara za njegovu uplatu od 130.000 dolara Stormi Danijels. Uplata Danijelsovoj usledila je pred izbore 2016. godine kako bi se utišale njene tvrdnje o navodnoj aferi sa Trampom iz 2006. godine.

Koen je prethodno svedočio da je isplata bila „uvećana“ kako bi se sprečilo da on plati porez na taj iznos, i takođe je uključivala nadoknadu za uplatu tehnološkoj kompaniji Red Finch u iznosu od navodnih 50.000 dolara.

Koen je svedočio u ponedeljak da je otišao u TD Bank i podigao gotovinu tokom nekoliko dana kako bi platio Red Finch-u za njihove usluge, te da je novac čuvao u smeđoj papirnoj kesi. Gotovina je na kraju iznosila oko 20.000 dolara, koje je dao izvršnom direktoru Red Finch-a, prema Koenovim rečima, ali je rekao da nikada nije dao kompaniji punih 50.000 dolara.

Tokom sastanka 2017. godine o planu za vraćanje novca, Koen je rekao da je rekao Vajselbergu da je platio Red Finch-u 50.000 dolara – što znači da je zadržao razliku od 30.000 dolara.

Svedočenje Stormi Danijels se obija o glavu

Danijelsova je ranije tokom suđenja svedočila o svojoj aferi sa Trampom, rekavši sudu da joj je platio da ćuti.

Njeno svedočenje je išlo u vulgarne detalje o njenim interakcijama sa Trampom, a mnogi komentatori – čak i oni kritični prema bivšem predsedniku – smatrali su da je to bila katastrofa za tužilaštvo.

Alyssa Farah Griffin, voditeljka emisije „The View“ i bivša Trampova pomoćnica koja je sada oštra kritičarka, takođe je dovela u pitanje verodostojnost Danijelsove.

„Zapravo ne verujem da je trebalo da ide u pikantne detalje. Volela bih da sam čula od Stormi, koja je majka, koja želi da vodi privatni život, želi da ovo ostavi iza sebe, i koju su bezbroj muškaraca u njenom životu iskoristili,“ rekla je Griffin. „Bila je tamo po sudskom pozivu samo da potvrdi ono što može.“

Stormy Daniels

Danijelsova je ranije tokom suđenja svedočila o svojoj aferi sa Trampom, rekavši sudu da joj je platio da ćuti.(Jacek Boczarski/Anadolu Agency via Getty Images)

Stariji pravni analitičar CNN-a Eli Honig izneo je svoje mišljenje o tome što je Danijelsova svedočila. Honig je tvrdio da je unakrsno ispitivanje od strane Trampovog tima uspešno otvorilo pitanje njene verodostojnosti.

„Njeni odgovori su bili katastrofalni,“ rekao je Honig, misleći i na trenutak kada je Danijelsova rekla da mrzi Trampa.

„Kada svedok mrzi osobu čija je sloboda na kocki, to je veliki problem!“ rekao je Honig. „I ona objavljuje tvitove, maštajući o tome da on bude u zatvoru. To zaista podriva verodostojnost.“

Sudija preti Trampu zatvorom zbog zabrane iznošenja mišljenja

Veliki deo drame na suđenju fokusiran je na zabranu sudije Huana Merčana Trampu, koja ga sprečava da kritikuje svedoke.

Merčan je podržao tužioce kada su ga optužili za višestruko kršenje zabrane iznošenja mišljenja. Sudija je Trampu izrekao novčanu kaznu od 9.000 dolara – po 1.000 dolara za svako kršenje – i upozorio ga da dalja kršenja mogu rezultirati zatvorskom kaznom.

Trump speaks to media

Tramp se obraća medijima 13. maja. (Seth Wenig/Pool/AFP via Getty Images)

Sudija je detaljno objasnio da ako Tramp nastavi „svesno kršenje“ zabrane iznošenja mišljenja, mogao bi se suočiti sa „zatvorskom kaznom“ ako je „potrebno i prikladno“.

Trampovi advokati tvrde da je zabrana iznošenja mišljenja kršenje prava bivšeg predsednika na Prvi amandman. Okružni tužilac Alvin Brag i njegovo kancelarija tvrdili su da je Tramp prekršio nalog barem 14 puta. Zabrana iznošenja mišljenja je bila nametnuta Trampu 1. aprila.

Tramp se gotovo svaki put kada je govorio novinarima van sudnice žalio na zabranu iznošenja mišljenja.

Sudija odbacuje Trampov zahtev za poništenje suđenja

Trampovi branitelji su podneli zahtev za poništenje suđenja tokom svedočenja Danijelsove, tvrdeći da je bilo predrasuda.

Merčan je rekao da poništenje suđenja nije bilo opravdano i da je radio sve što je mogao da kontroliše svedoka, uključujući i to što je jednom prigovorio na svedočenje same Danijelsove.

„Slažem se da bi bilo bolje da neke stvari nisu izrečene,“ rekao je Merčan tada.

Donald Trump attends his criminal trial

Trampovi advokati podneli su zahtev za poništenje suđenja tokom svedočenja Danijelsove ranije ovog meseca, tvrdeći da je to bilo predrasudno.(Jabin Botsford/Pool via Reuters)

Blanš je argumentovao da optužba pokušava da podstakne porotu svedočenjem Danijelsove, uključujući i dokaze koji, kako je rekao, nisu bitni. Blanš je rekao da je to predrasudno svedočenje i dokazi, tvrdeći da Danijelsova pokušava da proda svoju priču o navodnom saglasnom seksualnom susretu još od 2016. godine.

„Mi smatramo da bi trebalo da dođe do poništenja suđenja,“ rekao je, „ili da se svedočenje ovog svedoka isključi i izuzetno ograniči.“

Blanš je rekao da Danijelsovo uznemirujuće i eksplozivno svedočenje „nema veze sa ovim slučajem“ i da je „potpuno irelevantno.

Kampanja Bajdena šalje Roberta De Nira na suđenje Trampu

Glumac Robert De Niro se pojavio na suđenju Trampu u okviru kampanje predsednika Bajdena ispred sudske dvorane na Menhetnu u utorak.

De Niro je žestoko kritikovao Trampa, tvrdeći da će uništiti zemlju ako osvoji funkciju 2024. godine.

De Nira su Trampovi pristalice ismejavale dok je napuštao podijum nakon što je održao svoje govore. Čak se i posvađao sa jednim čovekom u kapici MAGA koji ga je nazvao „ispaljenim“ glumcem.

Donald Trump and Robert De Niro in Manhattan Tuesday

Bivši predsednik Tramp ismejao je Roberta De Nira kao „žalosnog“ i „luđaka“ nakon što je kaotična konferencija liberalnog glumca u utorak ispred suda na Menhetnu široko ismejana. (Getty Images)

„De Niro koji je isteran sa svoje sopstvene konferencije za štampu je epski,“ napisao je jedan pristalica Trampa na X. Drugi je dodao, „Njujorčani ga mrze! Ovo nije išlo onako kako je mislio.“

Događaj kampanje Bajdena bio je ismejan kao šala od strane mnogih komentatora sa desnice.

„Bilo je predivno!“ dodala je Huanita Broaddrick na X. „De Nirov ‘TDS’ se proširio do mozga. Ima dvojno državljanstvo u Italiji. Može tamo da se preseli posle novembra.“

Stiven Čeung, stariji savetnik Trampove kampanje, nazvao je konferenciju za štampu Bajdenovog tima „mešanjem u izbore najvišeg reda.“

„Oni iskrivljeni Džo Bajden i njegova kampanja su potpuno u režimu panike,“ dodao je.

De Nira su pridružili direktor komunikacija kampanje Bajdena, Majkl Tajler – koji je nazvao Trampa „agentom haosa“ – kao i penzionisani policijski službenik Metropolitanske policijske uprave u Vašingtonu Majkl Fanon i bivši službenik Kapitolske policije Hari Dan, koji su obojica bili prisutni u Kapitolu tokom nereda 6. januara.

AVTOR/IZVORFox

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
unesite svoje ime ovde

- Advertisment -

POSLEDJE DODATO

Stoltenberg

Stoltenberg Oštro Upozorio Kinu: Ako Ne Prestanete Da Podržavate Rusiju, Slediće...

0
Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, izjavio je danas za BBC da će Kina snositi posledice ako ne promeni svoje ponašanje i nastavi da podržava...