NaslovnaSvetEU i NATO osuđuju 'zlonamerne' ruske sajber napade protiv Nemačke i Češke

EU i NATO osuđuju ‘zlonamerne’ ruske sajber napade protiv Nemačke i Češke

-

- Oglasi -

Evropska unija i NATO su osudili Rusiju zbog pokretanja sajber napada na Nemačku i Češku.

„Zlonamerna sajber kampanja pokazuje kontinuirani obrazac neodgovornog ponašanja Rusije u sajber prostoru, napadajući demokratske institucije, vladine subjekte i dobavljače kritične infrastrukture širom Evropske unije i šire,“ rekao je Žozep Borel, šef za spoljnu politiku bloka, u izjavi u petak u ime 27 zemalja članica.

„EU neće tolerisati takvo zlonamerno ponašanje, posebno aktivnosti koje imaju za cilj da oslabe našu kritičnu infrastrukturu, umanje društvenu koheziju i utiču na demokratske procese,“ dodao je, referišući se na junske izbore za Evropski parlament.

Upotrebivši sličan kritički jezik, NATO je pozvao Moskvu da poštuje svoje „međunarodne obaveze“ i naglasio da će alijansa „upotrebiti neophodne kapacitete kako bi odvratila, branila se od i suprotstavila punom spektru sajber pretnji.“

 

Oboje krive APT28, akronim za Advanced Persistent Threat Actor 28, grupu za sajber špijunažu povezanu sa ruskom vojnom obaveštajnom službom (GRU).

U Nemačkoj, APT28 je optužen za kompromitovanje e-mail naloga članova Socijaldemokratske partije (SPD), vodeće sile u vladajućoj koaliciji. Berlin je već pozvao vršioca dužnosti otpravnika poslova ruske ambasade.

„Ovo je potpuno netolerantno i neprihvatljivo i imaće posledice,“ rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

U Češkoj Republici, navodi se da je grupa ciljala određene državne institucije iskorišćavanjem „ranije nepoznate ranjivosti u Microsoft Outlook-u“, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova zemlje u petak. Zabeleženo je da je mešanje počelo 2023. godine.

Objavljivanje nalaza od strane dve zemlje pokrenulo je osude EU i NATO-a, koji su objavljeni gotovo istovremeno.

Ove vesti dolaze usred atmosfere visokog uzbune u istočnoj i severnoj Evropi zbog opasnosti koje predstavlja ruski hibridni rat.

Poslednjih dana, Estonija, Letonija, Litvanija, Švedska i Finska su upozorile na ometanje GPS signala, što je primoralo finsku avio-kompaniju Finnair da obustavi letove do Tartua, grada u Estoniji. Ovaj fenomen se vidi kao novi pokušaj Kremlja da uzvrati zbog sankcija uvedenih zbog invazije na Ukrajinu.

„Ovi incidenti su deo intenzivirajuće kampanje aktivnosti koje Rusija nastavlja da sprovodi širom evroatlantskog prostora, uključujući na teritoriji Alijanse i preko posrednika,“ rekao je NATO u četvrtak. „To uključuje sabotaže, akte nasilja, sajber i elektronske smetnje, kampanje dezinformacija i druge hibridne operacije.“

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
unesite svoje ime ovde

- Oglasi -
 

POSLEDJE DODATO

Letnji Virusi: Kako se Šire Tokom Vrelih Dana i Šta Možemo...

0
Letnji virusi su virusi koji postaju posebno aktivni tokom vrelih dana, kada visoke temperature i vlažnost stvaraju idealne uslove za njihovo širenje. Ovi virusi najčešće...
- Oglasi -