NaslovnaDruštvoEpidemija nasilja u školama: Ombudsman predlaže uvođenje društveno-korisnog rada za učenike

Epidemija nasilja u školama: Ombudsman predlaže uvođenje društveno-korisnog rada za učenike

-

- Oglasi -

Epidemija nasilja u školama: Zaštitnik građana je resornom ministarstvu uputio predlog izmena zakona, prema kojem se skraćuje postupak protiv učenika za disciplinske prekršaje i uvodi društveno-koristan rad.

„Deca imaju prava, ali i obaveze prema kojima moraju da se ponašaju u školama,“ izjavio je ombudsman Zoran Pašalić za RTS. Istakao je da nije reč o kažnjavanju đaka, već o uvođenju izvesnosti kazni.

Zbog sve učestalijih slučajeva neprihvatljivog ponašanja u školama, koji često rezultiraju nasiljem, zaštitnik građana predlaže izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja.

Ombudsman Zoran Pašalić, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, izjavio je da se granice moraju postaviti učenicima zbog epidemije neprimerenog ponašanja u školama.

„Gubi se poverenje i u osnovne i srednje škole. Zato je zaštitnik građana uputio resornom ministarstvu predlog izmena zakona, sa ciljem da se do početka sledeće školske godine spreči neprimereno nasilje i ponašanje,“ ističe Pašalić, napominjući da u Ministarstvu prosvete postoji volja za promenu zakona.

Prema njegovim rečima, nije reč o kaznama, već o izvesnosti kažnjavanja.

„Predlažemo da se ukine nepotrebno administriranje i spreči da protokom vremena disciplinski postupak postane nevažeći. Društveno-koristan rad će se sprovoditi sa ciljem edukacije i vaspitavanja učenika,“ kaže Pašalić, naglašavajući da deca imaju i prava i obaveze, prema kojima moraju da se ponašaju.

Govoreći o nepotrebnom administriranju, Pašalić predlaže da direktor škole, razredni starešina i školski psiholog odluče da li će, osim disciplinskog postupka, postojati i vaspitni postupak u određenom roku.

„Na primer, ako je neko počinio disciplinski prekršaj u prvom razredu srednje ili osnovne škole, postupak se može voditi dok učenik ne završi osnovnu ili srednju školu,“ navodi Pašalić, dodajući da će društveno-koristan rad značiti, na primer, da učenik pomaže drugima u nastavi i drugim obrazovnim aktivnostima.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
unesite svoje ime ovde

- Oglasi -
 

POSLEDJE DODATO

Vaš Vodič Kroz Čvoriće na Štitnoj Žlezdi: Kada je Vreme za...

0
 Čvoriće na Štitnoj Žlezdi, mala ali moćna, igra ključnu ulogu u našem organizmu, regulišući metabolizam i mnoge druge važne funkcije.   Nažalost, problemi sa štitastom žlezdom...
- Oglasi -