NaslovnaRat u UkrajiniEkskluzivno: Putin želi prekid vatre u Ukrajini na trenutnim linijama fronta

Ekskluzivno: Putin želi prekid vatre u Ukrajini na trenutnim linijama fronta

-

- Oglasi -

Ruski predsednik Vladimir Putin je spreman da zaustavi rat u Ukrajini putem pregovaranog prekida vatre koji priznaje trenutne linije fronta, rekli su za Reuters četiri ruska izvora, napominjući da je spreman da nastavi borbu ako Kijev i Zapad ne odgovore.

Tri izvora, upoznata sa razgovorima u Putinovom okruženju, rekla su da je iskusni ruski lider izrazio frustraciju maloj grupi savetnika zbog onoga što smatra pokušajima Zapada da ometu pregovore i zbog odluke ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da isključi mogućnost pregovora.

„Putin može da se bori koliko god je potrebno, ali je Putin takođe spreman za prekid vatre – da zamrzne rat,“ rekao je jedan od četiri izvora, visoki ruski izvor koji je radio sa Putinom i ima saznanja o razgovorima na najvišem nivou u Kremlju.

On je, kao i ostali citirani u ovoj priči, govorio pod uslovom anonimnosti s obzirom na osetljivost teme.

Za ovaj izveštaj, Reuters je razgovarao sa ukupno pet osoba koje rade ili su radile sa Putinom na visokom nivou u političkom i poslovnom svetu. Peti izvor nije komentarisao zamrzavanje rata na trenutnim linijama fronta.

Portparol Putina, Dmitrij Peskov, u odgovoru na zahtev za komentar, rekao je da je Kremlj jasno stavljao do znanja da je Rusija otvorena za dijalog kako bi postigla svoje ciljeve, navodeći da zemlja ne želi „večni rat“.

Ministarstva spoljnih poslova i odbrane Ukrajine nisu odgovorila na pitanja.
Postavljanje ekonomiste Andreja Belousova za ruskog ministra odbrane prošle nedelje neki zapadni vojni i politički analitičari smatraju kao postavljanje ruske ekonomije na stalno ratno stanje kako bi se pobedilo u dugotrajnom sukobu.

Usledio je nakon stalnog vojnog pritiska na bojištu i teritorijalnih napredaka Rusije u proteklim nedeljama.

Međutim, izvori su rekli da bi Putin, ponovo izabran u martu za novi šestogodišnji mandat, radije iskoristio trenutni zamah Rusije da stavi rat iza sebe. Nisu direktno komentarisali novog ministra odbrane.

Na osnovu njihovog saznanja o razgovorima u vrhu Kremlja, dva izvora su rekla da Putin smatra da su dosadašnji dobici u ratu dovoljni da se proglasi pobeda ruskom narodu.

Najveći kopneni sukob u Evropi od Drugog svetskog rata odneo je desetine hiljada života na obe strane i doveo do širokih zapadnih sankcija na rusku ekonomiju.
Tri izvora su rekla da Putin shvata da bi bilo kakvi dramatični novi napredci zahtevali još jednu nacionalnu mobilizaciju, koju ne želi, pri čemu je jedan izvor, koji poznaje ruskog predsednika, rekao da je njegova popularnost opala nakon prve mobilizacije u septembru 2022. godine.

Nacionalni poziv na mobilizaciju zabrinuo je deo populacije u Rusiji, što je dovelo do toga da stotine hiljada muškaraca vojnog uzrasta napuste zemlju. Ankete su pokazale pad popularnosti Putina za nekoliko procenata.
Peskov je rekao da Rusiji nije potrebna mobilizacija i umesto toga regrutuje dobrovoljne ugovornike u vojne snage.

Perspektiva primirja, ili čak mirovnih pregovora, trenutno deluje daleko.
Zelenski je više puta rekao da je mir na Putinovim uslovima neprihvatljiv. Zakleo se da će povratiti izgubljene teritorije, uključujući Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine. Potpisao je uredbu 2022. godine koja formalno proglasila bilo kakve razgovore s Putinom „nemogućim“.

Jedan od izvora predvideo je da neće biti dogovora dok je Zelenski na vlasti, osim ako Rusija ne zaobiđe njega i ne postigne dogovor sa Vašingtonom. Međutim, američki državni sekretar Antoni Blinken, govoreći u Kijevu prošle nedelje, rekao je novinarima da ne veruje da je Putin zainteresovan za ozbiljne pregovore.

ŠVAJCARSKI RAZGOVORI

Ukrajina se priprema za razgovore koje će sledećeg meseca organizovati Švajcarska u cilju usklađivanja međunarodnog mišljenja o tome kako okončati rat. Razgovori su sazvani na inicijativu Zelenskog, koji je rekao da Putin ne bi trebalo da prisustvuje. Švajcarska nije pozvala Rusiju.

Moskva je rekla da razgovori nisu verodostojni bez njenog prisustva. Ukrajina i Švajcarska žele da na razgovorima prisustvuju ruski saveznici, uključujući Kinu.
Govoreći u Kini 17. maja, Putin je rekao da bi Ukrajina mogla iskoristiti švajcarske razgovore da dobije širu grupu zemalja koja podržava Zelenskog u zahtevu za potpunim povlačenjem Rusije, što je Putin nazvao uslovljenim stanjem umesto ozbiljnog pregovora o miru.

Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar.
„Mi smo spremni za diskusiju. Nikada nismo odbili,“ rekao je Putin u Kini.
Kremlj kaže da ne komentariše napredak onoga što naziva svojom posebnom vojnom operacijom u Ukrajini, ali je više puta rekao da je Moskva otvorena za ideju razgovora zasnovanih na „novim stvarnostima na terenu“.

U odgovoru na pitanja za ovu priču, portparolka američkog Državnog sekretarijata rekla je da svaka inicijativa za mir mora poštovati „teritorijalni integritet Ukrajine, unutar njenih međunarodno priznatih granica“, i opisala Rusiju kao jedinu prepreku miru u Ukrajini.
„Kremlj još nije pokazao nikakav značajan interes za okončanje svog rata, naprotiv,“ rekao je portparolka.

Ranije je Kijev odbacio navodnu spremnost Rusije za razgovore kao pokušaj prebacivanja krivice na njega za rat.

Kijev tvrdi da Putin, čiji je tim više puta negirao da planira rat pre nego što je 2022. godine napao Ukrajinu, ne može biti verodostojan da poštuje bilo kakav dogovor.
I Rusija i Ukrajina su takođe izjavile da strahuju da bi druga strana mogla iskoristiti bilo kakvo primirje da se ponovo naoruža.

Kijev i njegovi zapadni sponzori računaju na paket pomoći od 61 milijardu dolara od SAD-a i dodatnu vojnu pomoć Evrope kako bi preokrenuli ono što je Zelenski ovog tjedna opisao za Reuters kao „jedan od najtežih trenutaka“ punog obima rata.

Pored nestašice municije nakon što je odobrenje paketa od strane SAD-a kasnilo, Ukrajina je priznala da ima problema sa regrutovanjem dovoljnog broja vojnika i prošlog meseca je spustila starosnu granicu za muškarce koji mogu biti regrutovani sa 27 na 25 godina.

TERITORIJA

Insistiranje Putina da se svaki dobitak na bojnom polju učvrsti u sporazumu nije predmet pregovora, sugerisali su svi izvori.

Međutim, četiri izvora su rekla da bi Putin bio spreman da se zadovolji onom zemljom koju trenutno ima i da zaledi sukob na trenutnim linijama fronta.
„Putin će reći da smo pobedili, da nas je NATO napao i da smo sačuvali svoju suverenost, da imamo kopneni koridor do Krima, što je istina,“ rekao je jedan od njih, dajući svoju analizu.

Zamrzavanje sukoba duž trenutnih linija ostavilo bi Rusiju u posedu značajnih delova četiri ukrajinske oblasti koje je formalno inkorporirao u Rusiju u septembru 2022. godine, ali bez potpune kontrole nad bilo kojom od njih.

Takav aranžman bio bi ispod ciljeva koje je Moskva postavila za sebe u tom trenutku, kada je rekla da četiri ukrajinske oblasti – Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson – sada pripadaju njoj u potpunosti.

Peskov je rekao da nema govora o vraćanju četiri oblasti koje su sada trajno deo Rusije prema njenom ustavu.

Još jedan faktor koji igra ulogu u stavu šefa Kremlja da rat treba da se okonča je to što što duže traje, to se više ratni veterani vraćaju u Rusiju, nezadovoljni mogućnostima za posao i prihode nakon rata, što potencijalno može izazvati napetosti u društvu, rekao je jedan od izvora, koji je radio sa Putinom.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
unesite svoje ime ovde

- Oglasi -
 

POSLEDJE DODATO

Vaš Vodič Kroz Čvoriće na Štitnoj Žlezdi: Kada je Vreme za...

0
 Čvoriće na Štitnoj Žlezdi, mala ali moćna, igra ključnu ulogu u našem organizmu, regulišući metabolizam i mnoge druge važne funkcije.   Nažalost, problemi sa štitastom žlezdom...
- Oglasi -