NaslovnaSvetDa li je afera politički sahranila Ursulu von der Leyen?

Da li je afera politički sahranila Ursulu von der Leyen?

-

- Oglasi -

U nastavku su evroposlanici u više od 20 poslaničkih pitanja, koja su podneli komisiji, zahtevali objašnjenja i transparentnost u vezi sa ugovorima o vakcinama. Jedan od tih zahteva, koji je podnela evropska poslanica Sofi in ‘t Veld, izazvao je dalji odgovor potpredsednice komisije zadužene za tzv. transparentnost, Vere Jurove, koja je navela da tekstualne poruke imaju ograničenu dokaznu vrednost.

Nedostatak informacija dodatno je razbesneo zakonodavce kada je izvršni direktor Pfizera, Bourla, odbio dva poziva posebnog parlamentarnog odbora za COVID-19 (COVI) u vezi sa raspravom o ovom pitanju.

Ovi incidenti doveli su do toga da su poslanici Evropskog parlamenta pozvali na zabranu pristupa predstavnicima Pfizera parlamentu. Ovaj potez je na kraju odbijen na konferenciji predsednika parlamenta. U martu 2023. komesarka za zdravlje, Stella Kyriakides, na zahtev COVI-a, javila se kako bi učestvovala u burnoj raspravi sa poslanicima Evropskog parlamenta.

Ona je insistirala da “predsednica komisije nije bila uključena ni u kakve pregovore o ugovoru o vakcinama”. Takođe je istakla da von der Leyen ne želi uopšte da raspravlja o tekstualnim porukama.

Važno je napomenuti da su sve ugovore o vakcinama odobrile i potpisale države članice, a ne komisija, dok je novac došao iz prestonica, a ne iz Brisela. Predsednica trenutno ima imunitet, a dva glavna sudska procesa povezana s njom su zamrznuta u predizborno vreme. Evropsko javno tužilaštvo (EPPO) je u oktobru 2022. najavilo početak istrage o nabavci vakcina u EU tokom pandemije.

Sada je ključno pitanje šta će evropski izbori pokazati o poverenju birača u von der Leyen.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
unesite svoje ime ovde

- Oglasi -
 

POSLEDJE DODATO

ALCARAZ

Alcaraz je pobedio Medvedeva i čeka protivnika u finalu Vimbldona.

0
CARLOS ALCARAZ se plasirao u finale Vimbldona nakon što je u polufinalu pobedio Danila Medvedeva rezultatom 6:7, 6:3, 6:4, 6:4. Medvedev je odigrao odličan...
- Oglasi -