NaslovnaDruštvoAmerički sudija blokirao Bajdenovo pravilo koje dodaje zaštitu rodnog identiteta u zdravstvenu...

Američki sudija blokirao Bajdenovo pravilo koje dodaje zaštitu rodnog identiteta u zdravstvenu zaštitu.

-

- Oglasi -

Američki sudija je u sredu blokirao Bajdenovu administraciju da sprovodi novo pravilo protiv diskriminacije na osnovu rodnog identiteta u zdravstvenoj zaštiti dok razmatra tužbu koju je podnelo 15 država koje vode republikanci.

Pravilo je finalizovalo Ministarstvo zdravlja i socijalnih usluga SAD (HHS) u maju i trebalo je da stupi na snagu u petak. Pravilo navodi da se federalna zabrana diskriminacije po osnovu pola, deo zakona o zdravstvenom osiguranju Affordable Care Act, proširuje na diskriminaciju protiv transrodnih osoba.

 

Države koje se protive novom pravilu su u svojoj tužbi navele da bi ono zahtevalo da njihovi Medicaid programi koji pokrivaju stanovnike sa niskim prihodima plaćaju tretmane kao što su hormoni i operacije za transrodne osobe, uključujući i maloletnike. Mnoge republikanske države su usvojile zakone koji zabranjuju takve tretmane, često nazvane negom koja potvrđuje rodni identitet, za maloletnike.

Pravilo se odnosi na primaoce saveznih sredstava, uključujući Medicaid programe. Ono je usledilo nakon izvršnih naredbi koje je predsednik Džo Bajden izdao 2021. i 2022. godine, a koje su agencijama kao što je HHS naložile da preduzmu mere za zaštitu transrodnih osoba od diskriminacije.

 

Viši američki okružni sudija Luis Girola iz Gulfporta, Misisipi, rekao je u svojoj preliminarnoj odluci u sredu da će republikanske države verovatno uspeti u svom izazovu. On je rekao da je administracija prekoračila svoja ovlašćenja tumačeći „pol“ u saveznom zakonu da uključuje rodni identitet.

„Danas je savezni sud rekao ‘ne’ pokušaju Bajdenove administracije da ilegalno prisili svakog pružaoca zdravstvenih usluga u Americi da usvoji najekstremniju verziju rodne ideologije,“ rekao je u izjavi generalni tužilac Tenesija, Džonatan Skrmeti, koji je vodio tužbu zajedno sa generalnom tužiteljkom Misisipija, Lin Fić. Države koje se protive pravilu uključuju i Džordžiju, Ohajo i Virdžiniju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by POLITIKO (@politiko_rs)

HHS nije odgovorio na zahtev za komentar.

„Ova odluka nije samo moralno pogrešna, već je i loša politika,“ rekla je Keli Robinson, predsednica Human Rights Campaign, organizacije koja podržava prava transrodnih osoba, u saopštenju. „Svi zaslužuju pristup medicinskoj nezi koja im je potrebna da budu zdravi i napreduju.“

U sudskom podnesku, HHS je naveo da su strahovi država „spekulativni“ i da pravilo ne poništava medicinsku procenu lekara. HHS je rekao da države nemaju pravo na nalog za blokiranje pravila jer se ne suočavaju sa neposrednim sprovođenjem.

Guirola je, međutim, rekao u odluci od srede da bi trošak obezbeđivanja usklađenosti sa pravilom predstavljao neposrednu štetu za države.

Dva druga sudije na Floridi i u Teksasu su kasnije u sredu doneli odvojene odluke u korist drugih republikanskih državnih tužilaca koji su osporavali pravilo, iako su te naredbe samo sprečile njegovo sprovođenje u te dve države plus Montanu.

Američki okružni sudija Vilijam Jung, koga je imenovao republikanski bivši predsednik Donald Tramp u Tampi, napisao je da odluke na nacionalnom nivou koje donose sudije u jednom saveznom okrugu, poput Guirolove, „treba da budu retki izuzetak, a ne rutinske“.

Odluke su donete nedelju dana nakon što je Vrhovni sud SAD ograničio ovlašćenja saveznih agencija presudivši da sudovi više ne moraju da se oslanjaju na njihovo tumačenje nejasnih zakona. Guirola, koga je na sud imenovao republikanski bivši predsednik Džordž V. Buš, napomenuo je tu presudu, iako je na kraju zaključio da zakon nije nejasan.

AVTOR/IZVORRojters

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
unesite svoje ime ovde

- Oglasi -
 

POSLEDJE DODATO

ALCARAZ

Alcaraz je pobedio Medvedeva i čeka protivnika u finalu Vimbldona.

0
CARLOS ALCARAZ se plasirao u finale Vimbldona nakon što je u polufinalu pobedio Danila Medvedeva rezultatom 6:7, 6:3, 6:4, 6:4. Medvedev je odigrao odličan...
- Oglasi -